i-Navigator

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Op 6 en 13 maart 2024 wordt er weer een open training gegeven over de i-Navigator en het model-DSP. U kunt zich daar vanaf nu voor opgeven.

Bij de overgang van i-Navigator 3.2 (on-premises) naar 3.5 (server in de cloud) is aangegeven dat het onze ambitie is om voor eind 2023 i-Navigator 4.0 (volledig SaaS) uit te kunnen leveren. De ontwikkeling hiervan is in volle gang en onze ambitie is ongewijzigd hoewel het kort dag wordt en het ook wel eens begin 2024 zou kunnen worden voordat we helemaal klaar zijn. We krijgen inmiddels veel vragen vanuit klanten over deze overgang en daarom geven we hier een korte puntsgewijze toelichting op de wijze waarop wij de overgang in willen richten:

Update 3 van het model-DSP voor Provincies is beschikbaar (download hier). Er zijn wijzigingen aangebracht in de matching met de Wet open overheid inclusief de Woo-index,, Ook zijn er nieuwe zaaktypen voor de omgevingswet. Nieuw is de matching met de Wmebv die vanaf 01-01-2024 in werking treedt.

Om technische storingen sneller op te kunnen lossen en daarmee te voldoen aan de SLA afspraken hebben wij een apart helpdesk-loket ingericht voor technische storingen. U kunt deze melden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor inhoudelijke en gebruikersvragen kunt u contact op blijven nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Beide loketten zijn ook direct bereikbaar vanuit de i-Navigator via het menu Help.

 

Versie 1.5 van het whitepaper 'Wet open overheid en het Model-DSP' is beschikbaar. Aangezien het landelijke platform PLOOI een andere invulling heeft gekregen, hebben we ons whitepaper geactualiseerd. Voor gebruikers van VIND informatiemanagement hebben we ook de bijbehorende Excel-inventarisatie bijgewerkt. De nieuwe versie van het whitepaper en de inventarisatie vindt u hier.

In het kader van de overgang naar de cloud werken momenteel (bijna) alle klanten met iNavigator 3.5 (server in de cloud, Windows client). Deze Windows client wordt bij de overgang naar versie 4.0 vervangen door een webclient waarna de 'verSAASing' compleet is. Van deze Windows client is een nieuwe versie beschikbaar die voor 1 maart 2023 moet worden geïnstalleerd. Hierover ontvangt u de komende dagen ook een upgrade e-mail met installatieinstructies voor versie 3.5.12.100.

Er is een nieuwe versie 1.4 beschikbaar van de whitepaper 'Wet open overheid en het Model-DSP'. Aangezien er inmiddels meer bekend is over PLOOI en over de fasering van de verplicht openbaar te maken informatiecategorieën, hebben we onze whitepaper geactualiseerd. Voor gebruikers van VIND informatiemanagement hebben we ook de bijbehorende Excel-inventarisatie geactualiseerd. De nieuwe versie van de whitepaper en de inventarisatie vindt u hier.

Update 2 van het model-DSP voor Provincies is beschikbaar (download hier). Er is een nieuwe matching (excel) met de Wet open overheid, Wet elektronische publicaties en Landelijke voorziening Bekendmaken en Beschikbaarstellen die verwerkt is in deze update. Tevens is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid opnieuw uitgevoerd onder invloed van de BBN2+-waarde. Ook zijn er nieuwe zaaktypen voor de omgevingswet. Daarnaast is het verwerkingsregister voor de Wet politiegegevens opgenomen.

Inmiddels heeft meer dan 80% van onze klanten de migratie van i-Navigator 3.2 naar i-Navigator 3.5 afgerond. Met alle overige organisaties is het traject inmiddels opgestart. De ondersteuning voor versie 3.2 zal dan ook op 1 september 2022 worden gestopt. Dit betekent dat model-updates dan alleen nog voor de cloudversie zullen worden uitgebracht en dat er vanuit de helpdesk geen technische ondersteuning meer voor de on-premises versie wordt verleend. Als uw organisatie nog geen gebruik maakt van i-Navigator 3.5 en

RUP 12 voor i-Navigator 3.2 is beschikbaar. Deze patch lost alle bekende problemen op die gemeld zijn met eerdere versies van i-Navigator 3.2. Daarnaast voegt deze RUP de velden toe die nodig zijn voor de Wpg, de Woo en ABD (Archiving by design). Deze RUP kan hier worden gedownload. Wanneer u bezig bent met de migratie van de i-Navigator naar de cloud en u wilt daarbij de datamigratie uitvoeren voor 1 mei moet u wel RUP 11 hebben uitgevoerd, maar nog niet RUP 12. Na 1 mei moet u de datamigratie uitvoeren op basis van RUP 12.

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het whitepaper 'Het model-DSP als risicoclassificatie'. De belangrijkste aanleiding voor het uitbrengen van deze nieuwe versie zijn de aanpassingen in de Dataclassificatietoets BIO (waaronder de toevoeging van het Basis Beveiligings Niveau 2+). Deze dient als basis voor de risicoclassificaties Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid in het Model-DSP. Onze redactie heeft alle regels voor het vaststellen van deze classificaties, zoals die beschreven zijn in het whitepaper, opnieuw langsgelopen en waar nodig aangepast. Vervolgens hebben we de regels opnieuw toegepast op de processen en registraties in de verschillende Model-DSP's. De aangepaste risicoclassificaties komen mee met de eerstvolgende inhoudelijke update van de Model-DSP's. De nieuwe versie van het whitepaper kunt u hier terugvinden.

Subcategorieën